Vårstäda och förnya hemmet med Feng shui

av: Amanda Monteiro

Att ta hand om det utrymme där vi tillbringar vår mesta tid, vårt hem, är avgörande för vårt välbefinnande. Våren är den absolut bästa säsongen att ta itu med att förnya och rengöra, eftersom den markerar en naturlig tid för förnyelse, manifestation, firande och kärlek. Att använda sig av tankegångarna i Feng shui är perfekt eftersom de harmonierar din personliga energi med den i ditt hem så att din miljö stödjer den du är och vart du är på väg i livet.

Att använda sig av knepen inom Feng shui gör att den traditionella idén om att vårstäda får en ny innebörd. Med inställningen att detta är något jag gör för att skapa rikedom, harmoni, balans och för att öppna mig för romantiska möjligheter, försvinner helt enkelt känslan av att städningen är ett stort hinder att övervinna. Nedan finns några tips för att vitalisera ditt livsutrymme och i sin tur, ditt sinne. Så tillåt dig själv att bli av med allt som inte tjänar dig längre.

Köket – symboliserar välstånd och hälsa

Ditt kök ska vara en plats som firar Moder jords överflöd och främjar livsuppehållande energier. Det bör vara en plats där du trivs med att vistas, som utstrålar värme och livfullhet, eftersom den energin kommer att påverka den mat du tillagar och serverar. Ett idealiskt kök (ur energisynpunkt) är rent, ljust och luftigt och har klara och glada färger som förmedlar en känsla av hälsa, lycka och vitalitet. Designen ska vara funktionell så att köket är lättarbetat och gör matlagningen enkel. Helst med gott om lagringsutrymme så att allt kan stuvas undan. Ur Feng shui synpunkt ger köket en bild/återspegling av ditt hälsotillstånd, så gör dig själv en tjänst och städa det ordentligt!

Håll alla ytor i ditt kök rena och fria från prylar. Ta bort allt som blockerar energin från att flöda fritt.
Städa ur kylskåpet, frysen och skafferiet på allt som inte längre är fräscht. Rensa ut skräpmat.
Rensa ut starka kemiska rengöringsmedel. Välj istället naturliga och miljövänliga rengöringsmedel.
Ta ut allt ur skåpen för att verkligen kartlägga vad du har där och gör dig av med saker du inte använder. Ge dem till en välgörenhetsorganisation.
Städa ur ugnen, rengör spisknappar och reglage, städa inuti och utanpå kylskåp och frys, diska kastruller och stekpannor, städa i alla skåp, och rengör även lampor och armaturer.
Ha mer nyttiga livsmedel, levande växter och kryddväxter i ditt kök, tex frodiga och aromatiska örter, såsom basilika, rosmarin eller mynta.
Att rensa bort allt skräp och smuts tillåter en stark och livskraftig Chi energi att flöda och det kommer att ge näring åt din livsenergi. Ditt kök kommer att kännas mer levande och i sin tur göra att du känner dig friskare.

Sovrummet – symboliserar vila och sensualitet

Ditt sovrum bör främja ett harmoniskt flöde av närande och sensuell energi. Sovrummet är ett privat utrymme men det ska ändå kännas roligt och lustfyllt för dig själv att vara i rummet. Du ska kunna koppla av och ta en snabb tupplur, njuta av en god natts sömn eller älska passionerat med samma lätthet. Så inredningen bör både främja bästa möjliga flöde av energi för reparativ sömn- och sexuell energi. Relationer är ett starkt tema här så underlätta för den fruktbara Chi energin att flöda för att antingen locka en ny partner, eller för att förbättra tillståndet i din nuvarande relation.
Förvara ingenting under sängen eftersom allting under sängen sänder ut energi hela natten lång och försvårar en fridfull sömn. Allt som du använder regelbundet bör flyttas, resten doneras bort eller kasseras.
Om du har en garderob i sovrummet så rensa och städa ur den för att bli av med stillastående Chi energi. Gör dig av med kläder du aldrig använder eller annat som du inte har använt på ett halvår för att göra plats för ditt nya jag. Detta kommer både att skapa ett bättre flöde och mer utrymme.
Ta bort alla elektriska prylar som tex en TV-apparat eller en dator, eftersom de förstör den goda energin. Bortsett från eventuell fysisk påverkan på vår hälsa så representerar de arbete och stress i stället för vila, och är dessutom en stor distraktion i en god relation med dig själv eller en kärlekspartner.
De färger som anses lugnast i ett sovrum är olika ”hudfärger” som kan variera ända från en blek vit till en rik chokladbrun. Välj den nyans som tilltalar dig mest. Varma, sensuella färger på själva sängen främjar både en god vila och ett hälsosamt sexliv.
Konst och tavlor i sovrummet bör föreställa sådant du vill se återspeglas i ditt liv och främja det positiva och vackra. De bästa bilderna att ha i sovrummet är sådana du associerar med kärlek, lyckliga relationer, hälsa, intimitet, etc. Undvik ledsna eller ”ensamma” bilder.
Sängen bör vara lätt åtkomlig från båda sidor och ha två sängbord för att återspegla jämlikhet och balans. Undvik att ha sängen direkt i linje med flödet från dörren, men du bör kunna se dörren från sängen.
Om du önskar dig en ny kärleksrelation måste du skapa faktiskt, fysiskt utrymme för denna nya person att kunna vara i ditt hem. Ditt hem är en återspegling av ditt liv så du måste bokstavligen skapa ett öppet flöde av energi i ditt hem för att kunna attrahera och manifestera mer av det du vill ha.

Badrummet – symboliserar egenvård och rening

Ett badrum ska vara rent, minimalistiskt, avkopplande och associeras till rening. Badrum representerar egenvård och är en symbol för vitalitet så när ditt badrum är rent och fräscht, finns mer tid för människor och saker som för med sig glädje och vitalitet. Ett genomgående tema när det gäller Feng shui i hemmet är att släppa taget om allt som inte längre tjänar dig, så tillämpa den principen också i badrummet. Ta bort allt onödigt, såsom halvtomma flaskor, eller dölj dem i ett badrumsskåp för att undvika all röra runt själva badkaret eller duschen.
Ta in luftrenande växter som tex suckulenter, eftersom de knappt behöver något vatten men arbetar hårt på att rena luften. Levande växter för in en känsla av vitalitet och friskhet. Bilder av naturen ger associationer till föryngring och återväxt och är metaforer för rening och förnyelse tex träd, blommor, ängar, hav och floder.
Ta bort eventuella fotografier av dig själv, vänner eller familjemedlemmar. Ha inte heller bilder eller föremål som rör din karriär, dina personliga projekt eller passioner i badrummet- det är dålig Feng shui eftersom det påminner om tanken ”att spola ned något.”

Vackra och friska färger som grönt och blått är särskilt fördelaktiga badrumsfärger eftersom blått representerar vatten som renar och förnyar, medan grönt representerar liv, ny tillväxt och början. Vitt är också en underbar symbol för renhet och renlighet.
Använd citron- eller apelsinvinäger när du städar och tänd en doftlampa med Teetreeolja eftersom den oljan också renar och avgiftar luften. Citron-och apelsinvinäger är inte giftiga men de klarar att ta bort allt som kan skapa stagnerad energi – som tex nedkalkade och mögliga munstycken, kranar och golvet i duschutrymmen.
Håll badrummet ventilerat så att luft och energi kan flöda. Det bör också vara väl upplyst.

Om du vill förnya badrummet riktigt ordentligt, slå på stort och köp nya handdukar, badmattor och duschdraperier.

Växter – symboliserar livskraft och förnyelse

Eftersom växter är levande väsen för de in en vacker vibration i ditt hem. Var uppmärksam på inomhusluften och gör ditt bästa för att förbättra den. Genom att ta in/köpa hem tre nya levande gröna växter i ditt hem, kan du uppdatera hemmiljön och skapa energi som representerar en ny början. Växter är också en påminnelse om att vårda och uppmärksamma vårt personliga livsutrymme eftersom vi bokstavligen måste ta hand om ett levande väsen.
Om du inte har gröna fingrar, kan du välja en gummiväxt eller två, de kräver inte mycket uppmärksamhet men renar luften från kemikalier och gifter. Bambuväxten är också lättskött men vacker. Placera den gärna innanför ytterdörren för att välkomna god energi att komma in i ditt hem. Om du vill attrahera en partner in i ditt liv, ställ dit två bambuväxter.

Växter som är effektiva luftrenare:
◦Arekapalm (släktet Areca)
◦Buskpalm (Rhapis excelsa)
◦Murgröna
◦Dracena
◦Dvärgpalm
◦Fikus
◦Ormbunke
◦Fredskalla

Entrén till hemmet är starkt kopplad till din hälsa (liksom ditt kök). Genom att föra in levande växter i ditt hem och placera dem på ett intressant sätt, kan du skapa en glad och vitaliserande upplevelse.

Salvia – symboliserar ett avslut på det som varit

Att bränna Salvia tillkännager att en gammal cykel tar slut och en ny är på väg att börja, enligt Feng shuins principer. Salvian neutraliserar eventuell negativ energi som finns kvar, vilket är ett perfekt sätt att avsluta en vårrengöring på.

Tänd ena änden av Salviabunten och håll i den andra änden. Du kan använda din hand eller en fjäder för att svepa runt röken i ett mönster som bildar siffran 8 (som symboliserar evigheten). Se till att röken når varje hörn och vrå i hemmet så att all negativ och stagnerad energi renas. Håll ett keramikfat under Salviabunten för att fånga upp flagor och aska. När du känner att du har täckt varje tum av ditt hem med röken från Salvian, bara låt bunten ligga på fatet tills den slocknat.

Slutligen, när du har slutfört Salviaritualen, öppna fönster och dörrar så att det dåliga kan komma ut och det goda komma in.

Omge dig själv med skönhet och saker med betydelse, helst sådant som du verkligen älskar. Allt har en energi, även döda ting, så var försiktig med vad du för in i ditt hem.
Ett roligt tips är att ställa en riktig favoritsak på en iögonenfallande plats i ett rum, så att favoritsaken är det första du ser varje gång du går in i rummet. Detta kommer att ge dig en känsla av glädje ,vilket i sin tur ger hela rummet glädje.

Genom att medvetet organisera ditt personliga utrymme kan du påverka och styra livsenergin så att den flödar fritt genom ditt hem. Låt sedan vårstädningen klargöra och rena energin så att den förnyar både ditt hem och din kropp. En Feng shui- rengöring kan göra underverk för din personliga energi, så tillåt dig själv att fyllas av glad och frisk energi.

Artikeln är hämtad från: collective-evolution

ANNONS: