Trummeditation – en inre resa


av: Gunilla Lindfeldt

Vi har naturligt olika rytmer i vår kropp, hjärtat som slår, blodet som pulserar. Spädbarnet i livmodern kan höra både sina egna och mammans rytmer. Kanske bär vi alltid med oss minnet av rytmerna i livmodern?

Trumman är ett av mänsklighetens äldsta musikinstrument, som hittats vid arkeologiska utgrävningar över hela jorden. Den har ackompanjerat dans och sång och varit ett sätt att skicka ljudmeddelanden över avstånd. Den har också använts i rituella och andliga syften, för att få råd och andlig vägledning. Shamaner och medicinkunniga har använt trumman för att försätta sig själva i transliknande tillstånd i syfte att upprätta kontakt med andevärlden, naturen och förfädernas själar. Kanske bär vi med oss också dessa minnen av våra förfäders och förmödrars trummande.

Den vetenskapliga förklaringen är att de rytmiska ljudvågorna från trumman påverkar hjärnans svängningar och framkallar Thetavågor. Normalt befinner sig vår hjärna i Theta-tillståndet precis på gränsen mellan vakenhet och sömn eller när vi dagdrömmer. Vi är alltså vakna och medvetna men den analytiska delen av hjärnan är inaktiverad. Det är i detta tillstånd vi kan få vägledning, kreativa idéer och inspiration och åter blir en del av ett större medvetande – oneness/etthet.

Att lyssna till ett repetetivt ljud, (exempelvis en trummas rytmiska slag) är också en meditationsteknik för att vila från stress. Meditation syftar till att hålla tanken sysselsatt och fokuserad på en punkt i nuet, så att vårt högre medvetande kan sväva fritt. Det är läkande och avstressande för kroppen att vila tankarna och meditera. Och när tankarna vilar kan vi höra svaren på våra böner.

Trummeditation: ligg eller sitt bekvämt och blunda. Om du vill kan du formulera en fråga som du skulle vilja ha svar på under trummeditationen: formulera frågan och släpp sedan alla tankar på den och var helt öppen för svaret. Eller så är syftet att helt enkelt vila, frigöra stress och bara slappna av under trummeditationen.

Försök att släppa alla tankar och fokusera på trummans rytm. När tankarna börjar driva iväg, återgå varje gång lugnt till att fokusera på trummans rytm om och om igen.
Musikvideon är 30 minuter lång.

(Tack till Sandra Ingerman, sandraingerman.com)

ANNONS