Sadhguru och det tredje ögat

av: Christina Sarich

Det finns otaliga beskrivningar av hur tallkottkörteln har förmågan att förbinda oss med andra dimensioner men kanske ingen annan förklaring är så klar och koncis som den Jaggi Vasudev erbjuder. Jaggi Vasudev, vanligen känd som Sadhguru är en indisk yogi och mystiker.

Denna kloka lärare berättar att tallkottkörtelns mysterier finns att finna bortom dess fysiska plats i kroppen. Han förklarar att vi kan tro på frid rent intellektuellt, men en sann förening med och extatisk upplevelse av det gudomliga kan bara ske via sökvägen ”the pathless path” (vägen utan riktning) – som innebär en transformation av den fysiska verklighet som vi för närvarande upplever.

”Vi lever i en dialektisk kultur (utveckling via motsatser). Vi kan inte förstå dessa saker rent intellektuellt, med logik. Vi måste alltid läsa mellan raderna. Det tredje ögat är inte ett fysiskt organ. När din energi når en viss höjd inom dig, får du tillgång till en klarare syn på livet. Du tittar på allting från en helt annan dimension.”

Sadhguru

Sadhguru menar att vi måste förstå att myten om Gud/ Shiva som öppnar sitt tredje öga, ser hela universum tydligt för vad det är och sedan bränner upp hela världen med sin nyvaknande makt- är en liknelse, en metafor. Den har blivit missförstådd därför att den tolkats bokstavligt och utifrån den snedvridna, dialektiska kultur vi lever i.
Liknelsen beskriver hur vi behöver göra oss av med/bränna upp alla våra snedvridna uppfattningar om världen. Våra uppfattningar som har snedvridits av våra egoistiska, fysiska fixeringar gör att vi inte kan se oss själva och vår värld på det sättet som andra, mer upplysta individer kan se oss, nämligen från andra dimensioner av medvetande.

Sadhguru säger: ”Meditation rengör ficklampan så att vårt tredje öga kan fungera som det ska. Intelligens är som en ficklampa, om du slår på den visar den det som finns alldeles framför dig. Kunskap däremot är istället som en filmprojektor; om du slår på den, spelar den upp en film. Om du exempelvis tar din ficklampa och lyser på några tavlor på väggen, ser du tavlorna precis som de är. Men om du slår på projektorn ser du inte tavlorna som de är, du ser en film spelas upp på väggen, någonting helt annat, kanske Jackie Chan i ett karateslagsmål. Det är skillnaden mellan intelligens och kunskap.”
Sadhguru förklarar vidare:

”Så fort din intelligens trasslar in sig i identifieringar, förvrider den verkligheten. Den visar dig inte saker som de är, den snedvrider allt. Att tillägna sig kunskap i livet, innebär en viss ackumulering, en ansamling. I det avseendet kan kunskap utgöra ett hinder, men om du ser saker som de verkligen är, är kunskap inget som hindrar.
När du mediterar, kommer din intelligens att öka och bli mycket större än vad den är just nu. Inte för att meditation gör dig intelligent, utan för att meditation städar bort hinnan, skräpet som bildats på glaset på ficklampan. Allt eftersom din meditation fördjupas, klarnar sikten mer och mer, ficklampan blir mer och mer kraftfull. Den visar saker mer och mer klart.”.

Meditation gör det möjligt för tallkottkörteln, det tredje ögat, att verkligen SE! Det är vägen mot klarhet.

Christina Sarich är författare, musiker, yogi och humanist. Hon är också skribent för webbmagasinet: Waking Times där den här artikeln är hämtad.

ANNONS:

Du gillar kanske också...