Livets tigrar och jordgubbar


En koãn:
En man promenerade genom djungeln, när han plötsligt mötte en tiger. Mannen flydde, men tigern jagade efter honom. Mannen kom fram till ett stup och såg bara ett alternativ… en vinstock hängde ner från klippkanten. Han klättrade ner för kanten, grep tag i vinstocken och hängde i för glatta livet.

Tigern kom fram till stupet och stod där morrande. Precis när mannen trodde att han var säker, upptäckte han en annan tiger som strök omkring under honom. Och sedan, som om inte situationen var tillräckligt besvärlig, såg mannen att två möss höll på att gnaga på vinstocken. Med en känsla av att undergången var nära fick mannen syn på en jordgubbe som växte på armlängds avstånd. Han sträckte sig efter jordgubben, plockade den och åt upp den. Det var den godaste jordgubbe han någonsin ätit i sitt liv.

Den morrande tigern på klippkanten symboliserar det förflutna.

Tigern under mannen symboliserar framtiden.

Mössen symboliserar tiden som tickar iväg.

Det enda vi verkligen har är nuet…

…så njut av livets jordgubbar.

* En Kõan (公案) är en typ av fråga, berättelse, dialog, ett påstående eller en paradox – ofta i avsaknad av förnuftsmässig mening som utövare av zenbuddhismen kan meditera över och övervinna. Detta kallas ”kõanträning”. Kõanerna tjänar som metaforer för olika livsprinciper.

ANNONS


Du gillar kanske också...