Kambucha – drycken som skapar välbefinnande

av: Alexa Erickson

För några år sedan, när jag strosade igenom mataffären med min väninna fick jag syn på en hylla med Kambucha. Hon rekommenderade mig att köpa en flaska av denna ”bra-för-din-mage-dryck”, vilket jag gjorde, trots att min enda kunskap om Kambucha vid tidpunkten var att den bestod av (trodde jag) magiska svampar. Som tur var, var detta impulsköp inledningen till en kärleksaffär med denna te-dryck som inte bara är god, utan erbjuder en myriad av hälsofördelar.

Kambucha må vara en magisk dryck, men det finns egentligen inte någon svamp i den. Här är en närmare titt på Kambuchan och varför du borde överväga att dricka den regelbundet.

Vad exakt är Kambucha?

Kambucha är en levande dryck som görs av te och socker som får jäsa/fermentera med hjälp av Kambucha-bakterie-kultur (som ser ut som en gigantisk flytande svamp). Korrekt framställd kan drycken smaka som en ovanligt uppfriskande kombination av mousserande äppelcider och champagne.

Även om dess egentliga ursprung har fallit i glömska med tiden, är den äldsta skriften där bruket av Kambucha omnämns från Kina år 211 f.Kr. där den kallas för: ”Te som ger evigt liv.” Namnet Kambucha, tros dock ha myntats i Japan år 415 e.Kr. En koreansk läkare som hette Kombu, eller Kambu, använde te:et för att bota kejsare Inykos krämpor. Läkaren använde sitt eget namn och lade till det japanska ordet ”cha” som betyder te, som namn på den helande blandningen.

Drycken spred sig sedan till Ryssland, där den kallas ”te- kvass” (kvass =svagdricka) och sedan vidare till resten av Europa, tills intresset för drycken så småningom avtog under andra världskriget. Dr Rudolph Skelnar rörde upp starka känslor igen efter kriget, när han använde Kambucha i sin behandling av patienter med cancer, metabola sjukdomar, högt blodtryck och diabetes i Tyskland.

Kambucha uppskattas i dag runt om i världen för sin förmåga att optimera vårt välbefinnande.
Kambucha-kulturen, som liknar en stor beige svamp eller kanske en pannkaka, kallas också ofta för ”SCOBY” vilket står för *symbiotisk kultur av bakterier och jästsvampar. Den kallas ibland också för ”modern” eller “moderskeppet”. (*Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).

Kambucha-kulturen blandas med sötat svart eller grönt te och får jäsa/fermenteras. I processen, när Kombucha-kulturen ”äter upp” sockret, produceras en mängd hälsosamma vitaminer (B- och C-), mineraler, enzymer och organiska syror som är bra för oss.

Eftersom kulturen omvandlar nästan hela mängden socker, smakar den färdiga drycken sött utan att faktiskt innehålla några onyttiga sockerarter.

Vid varje bryggning av Kombucha-drycken bildas en ny ”SCOBY” som flyter upp till ytan av brygden och den kan användas till nästa tillverkningstillfälle eller delas med vänner som vill starta sin egen Kambucha-tillverkning.

Varför är det bra att dricka Kambucha?

Förutom att drycken är uppfriskande och god, är Kambuchan sprängfylld med välgörande egenskaper. Den är laddad med probiotika för optimal mag- och tarmhälsa, den avgiftar kroppen och håller tex candida- bakterier i schack, vilket ökar upptaget av näringsämnen i tarmen, den bekämpar inflammation och uppblåsthet i magen. Förutom att en boost av immunförsvaret i magen påverkar den fysiska hälsan, påverkas även det psykiska välbefinnandet och humöret.

Du kan göra din egen Kambucha-dryck

Det går att köpa färdig Kambucha-dryck på flaska, på de flesta caféer, i olika hälsokost- och livsmedelsbutiker men det är mycket billigare (och extremt lätt) att göra sin egen. Den allra första ”SCOBY-kulturen” kan du beställa på nätet, på Facebook, köpa i vissa hälsokostaffärer eller få av en annan bryggare.

Recept:

1. Värm 2 liter vatten tills det börjar sjuda. Häll vattnet i en glasbehållare/burk och lägg i 4-5 tepåsar (grönt eller annat nyttigt te). Låt dra i 10-15 minuter. Ta upp tepåsarna.

2. Tillsätt 1 – 1½ dl socker och rör om tills sockret löst sig. Man brukar använda ca 0,5 – 0,8 dl socker per liter vätska beroende på hur sött man vill att drycken ska smaka i slutänden. Bakteriekulturen äter upp det mesta av sockret under jäsningsprocessen.

3. Låt blandningen svalna till rumstemperatur, cirka 25°C. Använd termometer, är det för varmt kan Kambuchakulturen dö.

4. Lägg i Kambucha-kulturen, din ”Scoby” (- tillsammans med ett par deciliter av vätskan den ligger i, om du har sparat sedan föregående bryggning – då tar processen fart snabbare.)

5. Spänn fast ett bomullstyg med gummiband över glasbehållaren/burken. Kambuchakulturen behöver syre för att göra sitt jobb, annars stannar den i växten.

6. Låt behållaren stå orörd ca 7-10 dagar i ett mörkt utrymme med god luftgenomströmning, tex ovanpå kylskåpet.

7. Smaka av med ett sugrör under processen tills du är nöjd med smaken. Ju längre bryggtid, ju mindre socker kvar. När du är nöjd är drycken färdigjäst. Häll över Kambucha-kulturen och ett par deciliter vätska i annan glasbehållare och sätt på ett tättslutande lock för att bromsa jäsningsprocessen (sparas till nästa bryggning). Förvara den svalt och mörkt men inte i kylskåp.

8. Förbered väl rengjorda glasflaskor och lägg i bär, fruktbitar, kryddor som tex ingefära och gurkmeja i botten på flaskorna för att smaksätta drycken.

9. Fyll på och förslut flaskorna. Låt stå i rumstemperatur cirka 5-7 dagar så kolsyras de naturligt. (Ej i direkt solljus!)

10. Den färdiga Kambucha-drycken förvaras i kylskåp. Kan avnjutas dagligen.

Artikeln är hämtad från: collective-evolution

ANNONS:

Du gillar kanske också...