Det rastlösa sinnet – elefanten och flugan

kõan:

Inom Zenbuddhismen sägs det att sinnet kan liknas vid en apa. Precis som apan hoppar från gren till gren, ständigt rastlös, hoppar sinnet från tanke till tanke i all oändlighet och gör oss oroliga och splittrade.
Men varför är vårt sinne så rastlöst? Och hur kan vi lugna ner det och hitta stillhet? Följande historia (*kõan) handlar om det:

En lärjunge och hans lärare promenerade genom skogen. Lärjungen bekymrade sig över att han alltid var så orolig till sinnes och inte kunde känna sig fridfull.
Han frågade sin lärare: ”Varför är de flesta av oss så rastlösa i sinnet och bara några få av oss människor är lugna och fridfulla? Vad kan man göra för att stilla sinnet?”

Läraren log när han tittade på lärjungen och sa:
”Jag ska berätta en liten historia; en elefant stod och tuggade löv från ett träd. En liten fluga kom flygande, den flög omkring och surrade vid elefantens öra. Elefanten viftade bort den med sina stora öron. Flugan kom tillbaka och elefanten körde bort den igen.
Detta upprepades flera gånger. Elefanten frågade till slut den lilla flugan:
”Varför är du så orolig och surrig? Varför kan du inte bara sitta stilla?”
Flugan svarade: ”Jag dras till allt jag ser, hör eller känner lukten av. Mina fem sinnen och allting som händer runt omkring mig, drar mig hela tiden åt olika håll och jag kan inte stå emot. Vad är din hemlighet? Hur kan du vara så lugn och stilla?”

Elefanten slutade tugga och sa:
”Mina fem sinnen styr inte min uppmärksamhet. Jag själv kontrollerar vart jag ska vända min uppmärksamhet och jag kan vända den vart jag vill. Jag koncentrerar mig på det jag gör för stunden och det håller mig fokuserad och lugn. Nu när jag äter, är jag helt koncentrerad på att äta. På det sättet kan jag njuta av maten och tugga den ordentligt. Jag styr min uppmärksamhet, den styr inte mig och det hjälper mig att kunna vara fridfull.”

Låt inte din uppmärksamhet dras iväg av olika distraktioner. Släpp taget om allt oväsentligt, fokusera på det som verkligen är viktigt för dig och var medveten i nuet så kommer du att uppleva frid och stillhet i ditt liv, avslutade läraren”.

* En Kõan (公案) är en typ av fråga, berättelse, dialog, ett påstående eller en paradox – ofta i avsaknad av förnuftsmässig mening som utövare av zenbuddhismen kan meditera över och övervinna. Detta kallas ”kõanträning”. Kõanerna tjänar som metaforer för olika livsprinciper.

ANNONS


Du gillar kanske också...