Den ovanlige terapeuten och ho´oponopono

av: Joe Vitale

För två år sedan hörde jag talas om en terapeut på Hawaii som hade botat en hel vårdavdelning med psykiatriskt sjuka, kriminella patienter – utan att någonsin träffa en enda av dem. Terapeuten studerade patientens journal och letade sedan inom sig själv för att se hur han skapat patientens sjukdom. När han läkte detta i sig själv, läktes patienten. När jag hörde talas om detta första gången, trodde jag det var en myt. Hur kunde någon läka någon annan genom att läka sig själv? Hur kan ens den allra skickligaste av mästare på personlig utveckling bota psykiatriskt sjuka kriminella?
Det verkade otroligt. Det verkade ologiskt, så jag trodde inte på historien. Men sedan hörde jag den igen ett år senare. Jag hörde att terapeuten hade använt en hawaiiansk healing process som kallas ho’oponopono. Jag hade aldrig hört talas om denna process förut, men jag kunde inte sluta tänka på den. Om det fanns minsta sanning i denna historia, ville jag få veta mer.

Att ha totalt personligt ansvar för sitt liv har jag alltid tolkat som att jag ansvarar för det jag tänker och det jag gör. Utöver det kan jag inte påverka saker. Jag tror de flesta tolkar begreppet personligt ansvar på det sättet. Vi är ansvariga för vad vi själva gör, inte vad någon annan gör. Den Hawaiianska terapeuten som botade de psykiskt sjuka människorna skulle komma att lära mig ett nytt, mer avancerat sätt att se på begreppet personligt ansvar.

Hans namn är Dr Ihaleakala Hew Len. Vårt första telefonsamtal varade i ungefär en timme. Jag bad honom berätta hela historien om sitt arbete som terapeut. Han förklarade att han arbetat på Hawaii State Hospital i fyra år. Avdelningen med de psykiatriskt sjuka kriminella var en farlig miljö. Varje månad sa psykologer upp sig. Personalen sjukskrev sig ofta eller slutade helt enkelt. Människor som behövde gå igenom avdelningen gick med ryggen mot väggen, av rädsla för attacker från patienter. Det var ingen trevlig miljö varken att vistas i, arbeta i eller att besöka.

Dr Len berättade att han aldrig träffade patienterna. Han gick med på att ha ett kontor på sjukhuset och att gå igenom dokumentationen för varje patient. Medan han tittade på journalerna, arbetade han med sig själv. När han arbetade med sig själv, började patienterna bli friska.

”Efter några månader, tilläts patienter som tidigare måste hållas isolerade, att gå omkring fritt. Andra som varit tungt medicinerade kunde sluta med mediciner. Och de som inte hade haft en chans att någonsin bli frigivna, kunde friges”

Jag var förundrad. ”Inte bara det” fortsatte han: ”Personalen började uppskatta att komma till jobbet. Sjukfrånvaron och personalomsättningen upphörde. Till slut hade vi mer personal än vi behövde eftersom patienterna frigavs samtidigt som all personal numera kom till jobbet. Idag, är avdelningen nedlagd.”

Jag var tvungen att ställa tiotusenkronorsfrågan: ”Vad var det för arbete du gjorde inom dig själv som fick dessa människor att förändras?” Han svarade:

”Jag bara helade den del av mig själv som skapat dem”

Jag förstod inte hur han menade. Dr Len förklarade; ”att ha totalt personligt ansvar för sitt liv innebär att allt i mitt liv – helt enkelt eftersom det finns i mitt liv – är mitt ansvar. Hela världen är min skapelse, bokstavligt talat”. Oj, detta var svårt att smälta. Att vara ansvarig för vad jag själv säger och gör är en sak. Att vara ansvarig för vad alla andra i mitt liv säger och gör är en helt annan. Men faktum är: om du verkligen tar fullt personligt ansvar för ditt liv, så är allt du ser, hör, smakar, tar i eller på något sätt upplever- ditt ansvar eftersom det finns i ditt liv.

Detta innebär att terroristattacker, regeringen, världsekonomin – allting du upplever och som du inte gillar – är det upp till dig att läka. Ingenting finns, så att säga förutom som en projicering av ditt inre. Problemet finns inte hos dem, det finns hos dig och för att ändra på dem, måste du ändra på dig. Jag vet att detta är svårt att förstå, än mindre att acceptera eller att leva efter. Att skylla på andra är mycket lättare än att ta totalt ansvar, men när jag talade med Dr Len, började jag inse att healing för honom och enligt ho’oponopono innebär att älska sig själv. Om du vill förbättra ditt liv, måste du hela ditt liv. Om du vill bota någon – inte minst en psykiskt sjuk brottsling – gör du det genom att bota dig själv. Jag frågade Dr Len hur han gjorde för att läka sig själv. Vad exakt, gjorde han när han tittade på dessa patienters journaler? Jag bara upprepade om och om igen; ”Förlåt” och ”Jag älskar dig” förklarade han. Var det, det enda? ”Det var det enda”.

Så, att älska mig själv är det bästa sättet att förbättra mig själv, och när jag förbättrar mig själv, förbättras min värld.
Låt mig ge er ett enkelt vardagsexempel på hur detta fungerar: En dag, blev jag upprörd över innehållet i ett mejl som en person skickat till mig. Förr i tiden skulle jag ha hanterat detta antingen genom att arbeta med mina känslomässiga triggerpunkter eller genom att försöka resonera med personen som skickat det taskiga mejlet. Den här gången bestämde jag mig för att istället prova Dr Lens metod. Jag upprepade tyst för mig själv: ”Förlåt” och ”Jag älskar dig” jag sa det inte till någon särskild person. Jag försökte helt enkelt frammana en anda av kärlek inombords för att läka vad det var inom mig själv som skapat denna yttre omständighet.

Inom en timme fick jag ett nytt mejl från samma person. Han bad om ursäkt för sitt tidigare meddelande. Betänk att jag inte vidtog några åtgärder i ”det yttre” för att få denna ursäkt. Jag skrev inte ens till honom. Ändå, genom att säga ”Jag älskar dig”, läkte jag på något sätt det inom mig själv som hade skapat honom. Senare deltog jag i en ho’oponopono workshop som Dr Len höll i. Han är numera 70 år gammal, anses vara en ålderman och shaman, och lever ett ganska tillbakadraget liv. Han berömde min bok, ”Attractor Factor”. Han berättade för mig att om jag själv utvecklas, höjs bokens vibrationsnivå och alla som läser den kommer att känna av höjningen. Kort sagt, om jag gör framsteg kommer de som läser min bok också att göra framsteg. ”Hur blir det då med de böcker som redan finns därute i läsarnas bokhyllor?” frågade jag. ”De finns inte därute någonstans” förklarade han och överraskade mig återigen med sin mystiska visdom.

”De finns fortfarande inom dig.” Kort sagt, det finns inget ”där ute”. Det skulle ta en hel bok att förklara denna avancerade process, på det djupa sätt den förtjänar. Men förenklat uttryckt:

”När du vill förbättra något i ditt liv, titta på rätt ställe, nämligen inuti dig själv och när du tittar, gör det med kärlek.”

Artikeln bygger på innehållet i boken: ”Zero limits: The secret Hawaiian System for Wealth, Health, Peace and More” av Joe Vitale och Ihaleakala Hew Len och har publicerats på sidan: in5D.com
Joe Vitales hemsida: mrfire.com
Ihaleakala Hew Lens hemsida: hooponopono.org

ANNONS: