2017 är Eldtuppens år – vad innebär det?

av: Gunilla Lindfeldt

I gryningen den 28 januari 2017 lämnar vi eldapans år och går in i eldtuppens år, enligt den kinesiska kalendern som skapades omkring 200-talet f kr och förenar tron på kinesisk astrologi och buddhism.
I kalendern representeras varje år av ett djur: råttan, oxen (tjuren), tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, fåret (geten), apan, tuppen, hunden och grisen.

Enligt legenden ville Jadekejsaren hitta ett sätt att hålla räkning på tiden. Därför anordnades en tävling: De 12 djur som snabbast kunde ta sig över den strida floden skulle få ett år uppkallat efter sig.

Råttan och katten som var goda vänner på den tiden, bad att få åka med på oxens rygg och det fick de. Men ute på floden knuffade råttan av katten som föll i vattnet. Precis framme vid strandkanten kilade råttan kvickt i land och snuvade på så sätt oxen på förstaplatsen.

Tigern simmade in som trea medan kaninen, som hoppat från sten till sten och klamrat sig fast på stockar, kom fyra efter att ha fått hjälp av draken den sista biten.

Den hjälpsamma Draken, som varit segertippad eftersom den kunde flyga, gick därför i mål först som femma, före ormen och hästen som båda hade simmat hela vägen.

Geten, apan och tuppen lyckades ta sig över med hjälp av en flotte.
Hunden kom näst sist, den hade stannat för att tvätta sig, leka och plaska i vattnet.
Grisen kom sist, den hade ätit för mycket och lagt sig att sova en stund.

Den stackars katten då? Nej, den lyckades inte komma bland de tolv första djuren och blev utan ett eget år. Sedan den dagen är katten och råttan fiender!

Enligt en annan muntlig tradition var det Buddha som på sin dödsbädd kallade till sig alla världens djur men det var bara tolv djur som hörsammade hans inbjudan och infann sig. För att hedra dem fick de varsitt år uppkallat efter sig i den ordning de dök upp.

Djurets karaktär och egenskaper anses färga såväl större, världsliga skeenden som människors vardagsliv under ”dess eget” år och varje barn får i arv vissa kännetecken hos djuret som regerar under det år barnet föds.

När varje djur har haft sitt eget år börjar 12-års cykeln om.
Djuren/åren i den kinesiska kalendern är växelvis yin eller yang. Yang är energi som är utåtriktad, hård och kraftfull medan yin är energi som är mjuk, mild och flytande.

Tolv djur och fem element


Varje djur i tolvårskalendern kopplas sedan till ett av de fem elementen: trä, eld, jord, metall eller vatten och när alla djur har kopplats till samtliga element en gång vardera fullgörs en längre cykel på 60 år. Djuret och elementet tillsammans beskriver de attribut som är typiska under ett bestämt år.

2017 är tuppens år, yin och i år kopplat till elementet eld och färgen röd.
Tuppen kännetecknas av plikttrogenhet och mod, känslighet, karisma och generositet men också självupptagenhet och fåfänga. Tuppen är skarpsinnig, arbetsam, driftig, självsäker och beslutsam men något excentrisk.

Eld symboliserar passion och handlingskraft, lidelse, hetta, stimulans och spänning men också klarsynthet; i eldens sken syns allting tydligt. För mycket eldenergi skapar frustration, otålighet och stress. För lite eld skapar passivitet och oro. I balans skapar eldenergin harmoni och glädje.
Dessutom är eldens färg röd, färgen som i Kina symboliserar skönhet, lycka och glädje.

Inför ett nytt år brukar kineserna städa sina hus, betala sina skulder, köpa nya kläder, måla sin ytterdörr och kanske skaffa en ny frisyr, för att välkomna och göra sig redo inför det nya året.

Eldtuppens år 2017:

Under eldtuppens år är det gynnsamt att överväga sina beslut med mer logik än känsla och att göra upp långsiktiga planer. Året gynnar den som satsar på struktur, disciplin och hårt arbete.

Det gäller att ärligt granska varje del av sitt liv och släppa taget om det som inte fungerar längre om det så gäller delar av personligheten, ovanor, relationer eller arbetsuppgifter. Ursäkter och undanflykter duger inte längre utan personligt ansvar är det som kommer att ge utdelning. Tuppen försover sig inte utan hälsar plikttroget soluppgången varje morgon.

Det är bra att se över hälsorutiner och vanor som påverkar kroppens hälsa, behålla det som främjar en välbalanserad eldenergi och göra sig av med ovanor. Om man är artist, musiker eller talare är det bra att även granska sina yttre attribut med ärlig självkritik. Om man förbättrar det som kan förbättras i sitt utseende och i och hur man framställer sig själv inför andra, kommer det arbete man presenterar att få god respons av en publik, en marknad eller en läsekrets. Tuppen putsar sina fjädrar för att stolt kunna brösta upp sig och kliva ut i rampljuset.

Även inre transformation är möjlig under tuppens år: personlig utveckling och vidareutbildning ger gynnsamma resultat. Det går att bryta sig loss ur gamla hjulspår, förändra sig själv och sitt liv men bara för den som själv tar tag i det med mod och ihärdighet, ingenting kommer att ges gratis. Under tuppens år får alla det de förtjänar.

Både kärleksrelationer och professionella relationer kommer att belysas under året. De partnerskap, vänskapsförhållanden eller äktenskap som stagnerat kommer att avslutas och kvar blir de relationer som är baserade på ärlighet och äkthet. Under Tuppens år finns inget utrymme för vänsterprassel, lögner och bedrägerier eller lånta fjädrar. Det oärliga kommer att avslöjas.

Om du vill inleda en affärsrelation, en kärleksrelation, bli förälder, förlova dig eller gifta dig och är ärlig inför dig själv och den andre om vem du är, dina avsikter och dina behov så läggs en stark grund för långsiktiga partnerskap detta år.

Eldtuppen står för ny början och nya möjligheter. Under eldtuppens år kan den som modigt och ärligt tar tag i sitt eget öde, manifestera sina drömmar. Tänd röda och orange vaxljus och hälsa eldtuppens energi välkommen.

Gott Nytt Tuppens År!

ANNONS: